Meddig hagyhatod a kertben a leandert?

A mediterrán vidékek elegáns és dekoratív növényei a leanderek, melyek hazánkban is egyre népszerűbbek. A nyári forróság után azonban gondoskodnunk kell a leander biztonságos téli tárolásáról. De hogyan?

A leander nagyon népszerű lett hazánkban. Mediterrán nyaralásainkon, a közösségi oldalak fotóin, az olasz filmek kockáin a nyugalmat, derűt, a simogató napsugarat idézik pompás virághalmaikkal. Itthon is könnyedén megél, gyönyörű dísze kertednek, erkélyednek, csupán egy kicsi odafigyelést és gondozást igényel.

A leander nyílhat fehér, rózsaszín, sárga, narancs, vagy vörös virágokkal. Nevelheted cserjeként, de akár embermagasságú fácskává is. A legfontosabb tennivaló az úgynevezett harmadoló metszés, a termések eltávolítása, a gyakori öntözés, és a tél közeledtével a leander fagymentes helyre költöztetése.

A leander szaporításának megszállottjai több helyen leírják, hogy a magról szaporítással nem feltétlenül kapunk az eredeti növénnyel megegyező színű növényeket. Csak hajtásból lesz ugyanolyan virág, magról kelve bármilyen színű lehet. Épp ez a magvetés izgalma, hogy nem tudjuk milyen lesz belőle.

Segítségül egy szakavatott leander termesztő, Nagy Jucó tanácsaiból válogattunk:

Leander gondozásának három titka

A leandernek három dolog kell:

  • sok víz,
  • tápanyag,
  • napfény.

Tápanyagként nagyon jó a magas kálium tartalmú műtrágya.

A dús ágakat és a bő virágzást alapos metszés után remélhetünk. A metszéssel egyben formáljuk is növényt. Ha a gyengébb, nyúlánkabb ágakat visszavágjuk, egy helyett három hajt.

Legjobb augusztusban visszavágni, így a következő évben virágozni fog és a levágott ágakból a hajtásokat meg lehet gyökereztetni. Egy befőttes üveg vízbe, egy csokor hajtást tegyünk. Nylon tasakkal letakarva kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

Nyáron időnként megpermetezhetjük a növényt. Télen hideg helyen, pl. fűtetlen garázsban tartsuk. Habár örökzöld, és ezért télen-nyáron díszítő értékkel bír, mégiscsak akkor a legszebb, amikor színes virágok borítják. A dús virágzáshoz pedig elengedhetetlen a megfelelő teleltetés.

 

Így teleltesd a leandert

A leander télen pihen. A növény tápanyaggal való ellátását már szeptemberben hagyd abba.

Ahogy közeledik a teleltetés ideje, csökkentsd le fokozatosan az öntözővíz mennyiségét. De ne hagyd, hogy földje teljesen kiszáradjon.

A leander metszése teleltetés előtt csak akkor szükséges, ha mérete miatt nem fér el a téli pihenőhelyén. Mielőtt beviszed a növényt teleltető helyére, alaposan mosd le. Utána hagyd megszáradni. Nedves növényt ne vigyél be a teleltető helyre.

A leander az átmeneti, gyenge fagyokat nagyon jól elviseli kint a szabadban. Nem is érdemes előbb bevinni, hisz minél tovább tartod kint, annál biztosabban pusztulnak el a rajta élősködő kártevők.

Mínusz 5 °C alatt viszont már fagykárt szenvedhet, ezért ha a hőmérséklet tartósan 0 °C alá esik, szállítsd be növényedet teleltető helyére.

Csak mértékkel öntözd. Arra kell figyelned, hogy földlabdája ne száradjon ki teljesen.

A nagyobb leandereket elég havonta egyszer megöntözni, a kisebbeket kétszer, az egészen kicsiket, frissen szaporított példányokat hetente egyszer (de csak akkor, ha a két locsolás között kiszáradt a talajuk). Szellőztess gyakran, a levegőcsere jót tesz a növényeknek. Rendszeresen ellenőrizd leanderedet a tél folyamán is. Ha azt veszed észre, hogy levelei el kezdtek sárgulni, barnulni, foltosodni és hullani, valószínűleg kártevők támadták meg.

Megszabadulhatsz tőlük, ha növényedet mosogatószeres vízzel alaposan lemosod, különösen alapossággal a levelek hátoldalán, hiszen többnyire ott telepednek meg a kis rovarok.

A legmegfelelőbb teleltető hely számára egy világos, fűtetlen helyiség, ahol a hőmérséklet 2 és 10 °C között van. Száraz, hűvös pince vagy garázs megfelelő.

A pincében elhelyezett leander tavasszal kicsit nehezebben tér magához, mint világosban pihenő társai, de ezen kívül semmi lényeges különbség nem tapasztalható a kétféle teleltetés között.

Ha a védekezéssel elkéstél, és a leander levelei már el kezdtek sárgulni, foltosodni, alaposan mosd le növényedről a kis kártevőket, és földje felső rétegét is távolítsd el. Majd ellenőrizd továbbra is folyamatosan.

Ha meleg, száraz a levegő, több vizet igényel. Viszont ha gyakrabban locsolod, felgyorsítod a gyatra fejlődést. Én azt ajánlom, hogy próbálj a lehető legkevesebbet öntözni, de azt mindenképp kerüld el, hogy a leander földje teljesen kiszáradjon.

 

Tavasszal

Ha elmúltak a talaj menti fagyok (március végén, április elején), a leanderedet vidd ki a szabadba, de ne tedd a tűző napra. Az első két-három hétben egy naptól, széltől védett helyet keress neki, például fal mellett, így fokozatosan szoktatod hozzá a megváltozott körülményekhez.

Amikor kiteszed, alaposan öntözd meg. De utána csak mértékkel locsold, fokozatosan növeld az öntözések számát és a víz mennyiségét. A növény tápanyaggal való ellátását elég akkor elkezdened, mikor megjelennek rajta az első, új hajtások.

Ha a növényed kinőtte cserepét, gyökerei átszőtték a földlabdát, ültesd nagyobb edénybe. Használj hozzá nagyon jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldet.

Ha szeretnél megbízható termesztőtől, egészséges és szépen fejlődő leander csodákat, látogass el hozzánk, Szolnoktól mindössze 10 kilométerre, Tószegre. A leanderek mellé harmonikusan illik például a magnólia, melyből a hagyományos formákon és színeken túl akár már kék színűt is választhatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük