Jön az ősz – ezek a legfontosabb kerti munkák

Elmúlt a nyár. Gyönyörű virágaid és díszfáid lassan nyugovóra térnek. Összegyűjtöttük, mire figyelj, mik a legfontosabb tennivalók az őszi kertben.

Az ősz, amellett, hogy a nyár múlásának melankolikus szomorúságát kellemesen oldja narancsos-vöröses színekben pompázó montázsaival, kellemes hétvégi elfoglaltságot is kínál kertünkben. A hobbikert.hu magazin cikke alapján sorra vesszük, mi a 10 legfontosabb teendő ősszel a kertben.

 

1. Javítsd fel a kert talaját

Az évnek ez az időszaka kiváló arra, hogy komposztot dolgozzunk bele a talajba, állagának, vízelvezető képességének javítására, illetve tápanyag-utánpótlás céljából. Felhasználhatjuk a saját kertünkben érlelt komposztot, valamint az erre alkalmas konyhai hulladékot, de a mi faiskolánkban, kertészetünkben is vásárolhatsz pár zsák jó minőségű komposztot.

2. Tisztítsd meg a kertet

Gyökerestől húzzuk ki és dobjuk ki az elszáradt vagy beteg, fertőzött növényeket. Tisztítsuk meg az ágyások földjét, főleg a növények töve körül. Ezzel jócskán megnehezítjük a kártevők és kórokozók dolgát, amelyek ellenkező esetben tavasszal nagy eséllyel inváziószerűen ellepnék a kertet.

3. Takard be a növényeket

Fagyra érzékeny növényeink tövét takarjuk be jó vastagon egy réteg mulccsal, vagy gondosan tömörített lehullott falevéllel. Lombhullató fák és örökzöldek esetén a törzs körül hagyjunk szabadon egy keskeny sávot, hogy a kártevők rágó kártételét megelőzzük.

4. Ültess virághagymákat

Azok számára, akik szeretik megcsodálni a tulipánok és nárciszok szépségét, eljött az idő, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket a tavaszi virágpompához. Vásárolj virághagymákat – a választék igen gazdag – és ültesd el azokat késő ősszel, még a fagyok beállta előtt.

5. SzaporítSd az évelőket

Itt az idő, hogy az elburjánzott évelőket kiássuk és terjedelmes tövüket több kisebb darabra szétválasztva újra elültessük. Ha most, ősszel kerítünk sor erre, nem pedig tavasszal, a növénynek több ideje és esélye lesz újra meggyökeresedni és a tél elmúltával új hajtásokat hozni.

6. Gondoskodj a madarakról

Ha a nyáron nem raktunk ki eleséget a kertünkbe látogató kismadaraknak, az ősz remek alkalom arra, hogy elkezdjük az etetésüket. Az őszi hónapokban ugyanis igencsak megcsappannak és szűkössé válnak a madarak természetes táplálékforrásai.

7. Trágyázd meg a gyepet

Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal szép sűrű, üde zöld legyen a fű a kertünkben, most van szükség némi gyepgondozásra. Szerezzük be a megfelelő tápanyagokat tartalmazó gyeptrágyát és még egyszer, utoljára az évben trágyázzuk meg vele a gyepet.

8. Tartsd karban a kerti öntözőberendezéseket

Késő ősszel valamennyi locsolótömlőből ürítsük ki a vizet, és a szórófejekkel, tömlőösszekötőkkel, -csatlakozókkal, valamint egyéb tartozékokkal együtt tároljunk a téli hónapokban védett helyen.

9. Ültess őszi virágos növényeket

A virágládákba, cserepekbe ültessünk krizantémot, árvácskát, díszkáposztát, amelyek akár az ősz végéig is díszíthetik a kertünket.

10. Pakoljuk tele a kamrát!

Az ősz tökéletes alkalom arra, hogy egy csésze forró teával vagy egy pohár borral a kezünkben kiüljünk a kertbe és gyönyörködjünk a téli álomra készülődő növényekben. A termőszezon végén csodás ízeket, értékes vitaminokat, kellemes nyári élményeket őrizhetünk meg kertünkből a hűvös téli
napokra. Ehhez gyakran csak egy kis ötlet, lelemény szükséges.

Jön az ősz – ezek a legfontosabb kerti munkák” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. WordPress Commenter Válasz a bejegyzésre

    Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük