A pázsit, amire irigyek lesznek a szomszédaid

Büszkén mosolyogva pásztáznád tekinteteddel a hibátlan gyepet, miközben a szomszédodat megenné a sárga irigység? Ezekre figyelj:

Ki ne szeretne igazi, golfpálya minőségű, az angol filmekben látott meseszép, harsogóan zöld pázsitot kertjébe? Azonban ez sokkal nehezebb feladat és több odafigyelést igényel, mint elsőre gondolnád. A legfontosabb a talaj előkészítése, a fűmag gondos vetése tavasszal, vagy inkább ősszel. Az új gyep telepítéséről részletesen írunk majd, most a már meglévő gyeped ápolásához gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.

Mielőtt azonban részletesen mesélnénk a teendőkről, érdemes rendbe tenni a fogalmakat. A fű nem gyep, a gyep nem pázsit. Pázsittal főként a már említett angol kertek esetében találkozhatunk, de az egyszerű füves parlagnál már jóval előrébb tart a magyar kertkultúra is.
Hazánkban az időjárás és a talajviszonyok, a gyomokkal rendkívül fertőzött területek miatt elsősorban gyepről beszélhetünk.

 

1. Nyírd rendszeresen

A gyep gondozásának egyik elmaradhatatlan és rendszeres feladata a fűnyírás.
Nyírhatjuk a gyepet elektromos, vagy benzines fűnyíróval, arra azonban figyeljünk, hogy a szerszám kése éles legyen, másképp nem elnyírja, hanem tépi, roncsolja a fűszálakat. A füvett hetente nyírni kell, a fűnyíró vágásmagasságát pedig úgy állítsd be, hogy a vágott fűszálak 4-5 cm hosszúak maradjanak. A levágott füvet gereblyézzük össze, ennél kényelmesebb, ha a fűnyíró szedi saját gyeptároló kosarába. Ha a nyírt pázsiton hagyod a levágott kupacokat, alattuk kirohad a fű.

Az őszi telepítésű, fiatal gyepet ajánlatos a nyírás után meghengerezni, mert ez elősegíti a fűtövek bokrosodását, minthogy a gyepet alkotó fűfélék minden szárcsomónál képesek gyökeret fejleszteni.

2. Az öntözés fontossága

Az angolok nálunk jóval szerencsésebbek, mármint ami a pázsit gondozását illeti.
Míg ott sokkal több az eső, a földközeli pára mennyisége, nálunk már késő tavasztól tikkasztó perzselésnek, kiszáradásnak vannak kitéve a kertek. A mi, aszályosra hajlamos klímánkon a rendszeres és bőséges öntözés elengedhetetlen követelménye a szép pázsitnak. Lehetőleg este, (automata öntözőrendszerrel éjjel, vagy hajnalban) öntözz. Tűző napsütésben a víz párolgási vesztesége miatt kevésbé hasznosul, ráadásul könnyen kiégetheted a füvet, ezért ne öntözz nyáron napközben. Az öntözőrendszerek, fúrott kút esetén egy külön cikket érdemel majd a víz ásványianyag tartalma, amely szintén befolyásolja a gyeped minőségét, szépségét.

3. Tápanyagok, trágyázás

A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért tavasszal trágyázni kell, különösen a nitrogén, kálium, foszfor pótlás szükséges. Nálunk megtalálod az ideális gyeptrágyát, sőt tanácsot is adunk a gyeped gondozásához.

4. Örök ellenséged, a gyom

Jó, ha beletörődsz, hogy akármilyen lelkiismeretes munkát végzel a kertben, a gyomnövények előbb-utóbb megjelennek. A leggyakoribb és legszívósabb a tarack, a moha, a gyermekláncfű, a széles levelű útifű, a madársóska. Eltávolításukra használhatsz gyomásót, vagy engedélyezett vegyszert.

5. A talajnak is kell szellőztetés

Az első pár év után a füves terület földje mindenképp igényli a levegőztetést. Kézi, vagy motoros gyepszellőztető géppel meglazíthatod az öntözés és a taposás következtében megülepedett talajt. Ez a munkafázis a fű megújulását, megerősödését segíti elő, és a talajfelszín víz-átjárhatóságát állítja vissza.

+1. A lehulló leveleket ne hagyd a gyepen!

A lombtakaró alatt a nedvesség hatására a gombás fertőzések gyorsan tudnak szaporodni. Ezért nem ajánlatos a füvön hagyni, még a fűnyíróval szétzúzva sem a lehullott faleveleket. Gereblyézd össze, zöldhulladék gyűjtő zsákban helyezd a zöld fedeles kukába, vagy hasznosítsd más módon, például rózsáid, vagy egyéb növényeid tövénél kupacold össze, megvédve azokat a fagytól.

TIPP

Ha még gyeptelepítés előtt állsz, nem tudod, hogyan kezdj hozzá, nincs időd és kedved ehhez a kemény munkához, akkor szívesen segítünk Neked. Keress bizalommal.

A pázsit, amire irigyek lesznek a szomszédaid” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszakövetések: Jön az ősz - ezek a legfontosabb kerti munkák - Mini kertészeti áruda tószeg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük